Flere saker
Iran: Har ikke bedt om USA-samtaler
Iran har ikke bedt USA om samtaler, sier en talsperson for landets utenriksdepartement, etter at USAs president Donald Trump sa det var planlagt samtaler.
– Det har ikke blitt forespurt et møte fra vår side, sier Esmaeil Baqaei, talsperson for Irans utenriksdepartement, tirsdag. Det melder det delvis statlige nyhetsbyrået Tasnim.
Trump sa mandag at Iran ønsket samtaler med USA, og at samtaler var planlagt, uten å gi detaljer om når eller hvor.
– Vi har planlagt samtaler med Iran. De ønsker å snakke, sa Trump til pressen etter et møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
– De ønsker å møtes. De ønsker å finne ut av noe, fortsatte han.
USA angrep tre iranske atomanlegg natt til søndag 22. juni. Få dager senere ble det fremforhandlet en våpenhvile mellom Israel og Iran, som hadde kriget siden 13. juni.
(NTB)
Trump-toll: Norge får utsettelse
USA har utsatt innføringen av toll på norske varer til 1. august, opplyser næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
– Norge har ikke fått brev om ny tollsats og har nå fått utsettelse til 1. august. Det betyr at det ikke blir ytterligere økning i tollsatser før denne fristen, skriver Myrseth i en epost til NTB.
– Vi forholder oss til dette og vil fortsette våre samtaler med USA om handel og sterkere økonomisk samarbeid. Målet er å få ned tollsatsene, ifølge næringsministeren.
USAs president Donald Trump sendte mandag ut varsel om økte tollsatser til en rekke land. Samtidig fikk landene beskjed om at tollsatsene først skal økes 1. august.
Men verken Norge eller EU mottok noe brev. Dermed er det uavklart hvilke tollsatser som vil gjelde på norsk eksport til USA.
Ifølge Myrseth må Norge fortsatt være forberedt på høyere tollsatser fra 1. august.
– Situasjonen er fremdeles uforutsigbar, og regjeringen gjør det vi kan for å sikre norske interesser og beskytte norske arbeidsplasser mot en handelskonflikt, sier hun.
(NTB)
Macron i Storbritannia
Frankrikes president Emmanuel Macron og kona Brigitte innleder tirsdag et tre dager langt statsbesøk i Storbritannia.
Det er første gang siden 2008 at en fransk president kommer på statsbesøk til Storbritannia.
Det er også det første statsbesøket fra et EU-land siden brexit for over fem år siden.
Det franske presidentparet blir tatt imot av prins William og kona Catherine på en militær flyplass før de blir kjørt til Windsor Castle i hestevogn gjennom gater pyntet med britiske og franske flagg.
Høydepunktet er en statsbankett på Windsor Castle, der kong Charles ifølge BBC kommer til å understreke hvor viktig det er at Storbritannia og Frankrike står sammen i møte med en rekke trusler. Han kommer til å snakke om både forsvar, teknologi og klimaendringer, ifølge den britiske rikskringkastingen.
Samtidig er det torsdag duket for toppmøte og politiske samtaler om en rekke vanskelige temaer, der samarbeidet ikke alltid har vært like godt. Det gjelder blant annet håndteringen av de mange asylsøkerne som forsøker å seg fra Frankrike til Storbritannia via Den engelske kanal.
(NTB)
USA: Sender flere våpen til Ukraina
USAs forsvarsdepartement Pentagon opplyser at det blir sendt flere defensive våpen til Ukraina slik at ukrainerne kan forsvare seg selv.
Våpenforsendelsen iverksettes på ordre fra president Donald Trump, opplyser Pentagons talsmann Sean Parnell i en pressemelding natt til tirsdag norsk tid.
Beskjeden kommer få timer etter at Trump uttalte at USA må sende flere våpen til Ukraina.
I forrige uke ble det meldt at USA hadde besluttet å innstille våpenleveranser som Ukraina tidligere var lovet. Ifølge ukrainske myndigheter ble de ikke varslet om stansen.
Ukrainsk uro
Meldingen vakte stor bekymring i Ukraina, spesielt fordi landet har stort behov for det amerikanske luftvernsystemet Patriot til å forsvare seg mot russiske raketter.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Trump har etter dette snakket sammen på telefonen, en samtale som Zelenskyj har beskrevet som den beste de har hatt hittil.
Trump snakket i forrige uke også med Russlands president Vladimir Putin, men da virket ikke Trump spesielt fornøyd. Han fastslo i stedet at samtalen ikke førte til noen framgang.
Møtes i Roma
Politico meldte mandag at det nå er planlagt flere møter på høyt nivå mellom Ukraina og USA, blant annet mellom USAs Ukraina-utsending Keith Kellogg og Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov. De skal ifølge det amerikanske nyhetsmediet møtes i Roma under gjenreisningskonferansen for Ukraina 10–11. juli.
Spørsmålet om våpenhjelp kommer til å stå øverst på sakslista i dette møtet, ifølge Politico, som også skriver at det er planlagt flere amerikansk-ukrainske møter på høyt nivå i Kyiv de to neste ukene.
En italiensk regjeringskilde bekreftet tirsdag overfor nyhetsbyrået Reuters at Kellogg skal delta på gjenreisningskonferansen.
(NTB)
– En voldsom fordømming
Familien til 15-åringen som er siktet for bussbrannen i Nordre Follo i helgen sier at de opplever fordømming og stigmatisering.
Etter at 15-åringen ble siktet for å stå bak bussbrannen der en kvinne på 75 år mistet livet, har flere medier omtalt at gutten fra før er siktet i andre saker.
– Familien oppfatter omtalen av disse forholdene som upresis og belastende, skriver guttens forsvarer, advokat Ole-Kristian Ringnes, i en pressemelding.
– Familien opplever nå en voldsom fordømming og stigmatisering av sitt barn og seg selv. De ber om at det tas hensyn til at de er i en ekstremt vanskelig situasjon og ønsker ro.
(NTB)
Iran: Minst 1060 drept i krigen
Iranske myndigheter har kommet med et nytt dødstall for krigen med Israel, og sier minst 1060 mennesker ble drept.
Tallet kom fram i et intervju med Saeed Ohadi, lederen for Irans myndighet for martyrer og veteransaker, som ble sendt på statlig TV sendt mandag kveld.
Ohadi advarte samtidig om at dødstallet kan komme til å overstige 1100, med tanke på hvor alvorlig såret enkelte ble.
Etter den tolv dager lange krigen tok slutt i juni, har Iran gradvis erkjent omfanget av ødeleggelsene de ble påført. De har imidlertid ikke sagt hvor mye militært materiell de har mistet.
Den USA-baserte gruppen Human Rights Activists, som har kommet med dødstall under flere runder med uroligheter i Iran, har sagt at 1190 mennesker ble drept i krigen.
(NTB)
AFP: Fortsetter samtalene i Doha
Forhandlingene om en våpenhvile i Gaza fortsetter i dag i Doha, opplyser en palestinsk kilde.
– De indirekte forhandlingene ble gjenopptatt i dag morges i Doha, sier kilden, som ifølge AFP er nær de palestinske forhandlerne.
– Det fjerde møtet pågår nå. Samtalene fokuserer fortsatt på mekanismer for implementering, særlig det som gjelder tilbaketrekning og humanitær hjelp, sier kilden.
(NTB)
Hellas: Stenger Akropolis
Hellas' mest populære turistattraksjon, Akropolis, stenger midlertidig tirsdag på grunn av en hetebølge i landet.
Kulturdepartementet i Hellas har bestemt at Akropolis skal være stengt mellom 13 og 17 for å beskytte arbeidere og besøkende.
Årsaken er de høye temperaturene. Hetebølgen i Hellas er ventet å vare ut torsdag, og temperaturene er ventet å overstige 40 grader flere steder.
Fra før er det også innført obligatorisk arbeidsstans på ettermiddagen, da det er ventet å være varmest.
(NTB)
Børsoppgang i Asia
Asiatiske børser steg tirsdag, til tross for at president Donald Trump har varslet høye tollsatser for flere asiatiske land fra 1. august.
Nikkei-indeksen i Tokyo var opp 0,3 prosent da det nærmet seg stengetid, mens den bredt sammensatte Topix-indeksen var opp 0,2 prosent.
Kospi-indeksen i Sør-Korea var opp 1,7 prosent da børsen i Seoul stengte, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong hadde steget med 0,8 prosent da det fortsatt gjensto et par timers handel.
Hovedindeksen i Shanghai var opp 0,7 prosent tirsdag ettermiddag lokal tid.
(NTB)
Huitfeldt: – Sørger med USA
Norges ambassadør i USA hyller redningsarbeiderne og viser støtte til USA etter at over 100 mennesker døde i en flom i Texas.
– Jeg sørger sammen med USA i lys av den forferdelige tragedien som utspilte seg i sentrale Texas forrige fredag. Jeg bærer familiene og de pårørende til de som gikk bort i mitt hjerte, og jeg hyller de modige innsatsene fra nødetatene og redningsarbeiderne, skriver Anniken Huitfeldt i et innlegg på X.
Så mye som 25 centimeter kraftig regn falt på bare noen få timer natt til fredag sentralt i Kerr fylke, noe som fikk Guadalupe-elven til å gå over sine bredder. Over 100 mennesker er døde, og flere av dem er barn.
Den tidligere utenriksministeren tiltrådte høsten 2024 som Norges ambassadør i USA.
(NTB)
Økokrim: Over 2 milliarder i svindel
Tapene fra anmeldte bedragerier i Norge var på minst 2,13 milliarder kroner i 2024, ifølge en ny analyse fra Økokrim. De siste årene har økningen vært kraftig.
Det er første gang Økokrim har beregnet tap for norske borgere i anmeldte bedragerisaker, skriver NRK.
I 2020 satt svindlerne igjen med et utbytte på 864 millioner kroner. Økningen tilsvarer dermed 147 prosent på fire år.
Bedrageriene inkluderer alt fra kjærlighetsbedrageri og investorbedrageri der det er færre saker, men større beløp, til bedragerier på annonseplattformer som ofte kan være små beløp, men mange i antall saker.
Det antas at det er store mørketall, og bare rundt en tredel av bedrageriene blir anmeldt, ifølge undersøkelser fra Økokrim. Av sakene som blir anmeldt, er det bare et fåtall som blir etterforsket.
– Vi etterforsker, men samtidig når det dreier seg om 30.000 saker, så er vi også avhengige av samarbeide tett med privat sektor, for eksempel bank og finans, for å tette igjen sårbarheter, forebygge og informere allmennheten om risikoen, sier Gunnar Holm Ringen, avdelingsdirektør for etterretning og forebygging i Økokrim.
(NTB)
Texas: Kan ha reddet 70
En sommerleir som kunne blitt hardt rammet av flommen i den amerikanske delstaten Texas, klarte å unngå tap av liv takket være snartenkte leirledere.
Klokken var rundt ett om natten da leiransatte Aroldo Barrera så vannet fra Guadalupe-elven stige jevnt og trutt. Han varslet så sjefen sin, som hadde fulgt med på varslene om uværet som nærmet seg leirstedet deres.
Til tross for at det ikke var sendt ut farevarsel fra lokale myndigheter, handlet lederne raskt på egen hånd og fikk flyttet rundt 70 barn og voksne som overnattet i en bygning nær elven. Med barna i sikkerhet fikk sommerleiren unngått katastrofen som har rammet minst én annen leir i nærheten av byen Hunt.
– De hjalp dem å pakke sammen. De fikk dem opp, fikk dem ut, og fikk dem opp i høyden, sier Lisa Winters, kommunikasjonssjef for Mo Ranch, der sommerleiren ligger.
Over 100 mennesker er så langt bekreftet døde i flommen. Så mye som 25 centimeter kraftig regn falt på bare noen få timer natt til fredag sentralt i Kerr fylke, noe som fikk Guadalupe-elven til å gå over sine bredder.
(NTB)
Dataangrep i flere kommuner
Fredag ble det klart at programvareselskapet Extend AS hadde vært utsatt for et dataangrep med løsepengevirus.
Flere kommuner er rammet.
Den stjålne informasjonen kan dreie seg om rutiner, meldinger om ulike type avvik, beredskapsplaner og sårbarhetsanalyser, ifølge NRK.
Extend AS forventer at denne informasjonen vil bli publisert på «det mørke nettet» i løpet av de kommende ukene. Dataangrepet vil bli politianmeldt av leverandøren.
Programvareselskapet leverer kvalitetssystemet EQS.
Ringsaker kommune er en av kommunene som er rammet av dataangrepet. Kommunalsjef Håvard Haug opplyser til NRK at de jobber med å få full oversikt over konsekvensene av datatyveriet.
Også Drammen kommune er berørt.
– På bakgrunn av informasjon fra leverandøren er det grunn til å anta at alle rutinebeskrivelser, avvik, risikovurderinger og annet som ligger lagret i EQS, er på avveie, melder kommunen på sine nettsider mandag.
Kommunen skriver at data som er på avveie ikke inneholder sensitive persondata.
(NTB)
Trump utsetter tollfrist til august
Fristen for forhandlinger om tollsatser kommer til å bli utsatt fra 9. juli til 1. august. Det forteller Det hvite hus' pressetalsperson Karoline Leavitt.
Presidentordren skal etter planen signeres senere i kveld. Hun sier at USA er nære ved å inngå handelsavtaler med flere land. Fristen som opprinnelig var for å forhandle seg vekk fra de skjerpede tollsatsene Trump innførte 2. april.
Mandag var det knyttet spenning til brev den amerikanske presidenten skulle sende til forskjellige statsledere med informasjon om hva slags tollsatser de kunne vente seg.
Trump publiserte de to første brevene, som var adressert til Japan og Sør-Korea, på sitt eget sosiale medium Truth Social mandag. Der ble det klart at de begge må belage seg på 25 prosent toll, samtidig som de ble advart mot å øke tollen på amerikanske varer.
Senere kom det fem nye brev til lederne av Malaysia, Kasakhstan, Sør-Afrika, Laos og Myanmar. De to sistnevnte er foreløpig hardest rammet med 40 prosent toll. Sør-Afrika blir ilagt en toll på 30 prosent.
Også de øvrige brevene blir publisert på Truth Social, bekrefter Det hvite hus, uten å oppgi noen tidsramme. Det vil komme ytterligere brev i tillegg til de tolv, legges det til.
EU blir ikke blant dem som mottar et tollbrev fra Trump, opplyser EU-kilder til nyhetsbyrået Reuters.
Norge har ennå ikke fått noen tollavklaring og har ikke hørt noe fra amerikanske myndigheter, opplyste næringsminister Cecilie Myrseth til NRK mandag kveld.
Ingen Gaza-gjennombrudd
Det ble ikke noe gjennombrudd i de indirekte samtalene om en våpenhvile mellom Israel og Hamas i Doha på dagtid mandag. Samtalene skal fortsette utover kvelden.
– Ingen gjennombrudd ble oppnådd i morgenens forhandlingsmøte, men samtalene vil fortsette, og Hamas håper å nå fram til en avtale, sa en palestinsk talsperson til AFP.
Det største hinderet for framgang i forhandlingene i Qatars hovedstad er fremdeles at Israel nekter å tillate fri og trygg innførsel av nødhjelp til Gazastripen, sa ikke navngitte palestinske kilder til nyhetsbyrået Reuters senere mandag.
Hamas opplyste fredag at de hadde svart på et amerikanskstøttet forslag om våpenhvile, formidlet av Qatar, med en «positiv innstilling».
Samtalene om våpenhvile har som mål å få slutt på den 21 måneder lange konflikten mellom landene, som har krevd titusenvis av liv.
USA: Offentliggjør 14 tollbrev
Trump har varslet tollbrev til en rekke land. I de første to brevene som er offentliggjort av presidenten, er det varer fra Japan og Sør-Korea som ilegges toll.
I tillegg til Japan og Sør-Korea skal tolv andre land få handelsbrev fra president Donald Trump, opplyser Det hvite hus.
For Japans del er det en svak nedgang fra tollen som Trump varslet 2. april, den ble oppgitt å være på over 30 prosent. For Sør-Koreas del er tollen uendret.
– Vennligst forstå at 25 prosent er langt unna det som skal til for å eliminere handelsunderskuddet vi har med landet deres, skriver Trump i brevet til Japans statsminister Ishiba Shigeru.
I brevet publisert på Truth Social mandag gjentar Trump at det ikke vil bli noen ekstra toll dersom landene eller tilhørende selskaper bestemmer seg for å produsere varer i USA.
Han truer også med at dersom de bestemmer seg for å øke tollen tilbake, vil USA svare med samme mynt.
– Handelsunderskuddet er en stor trussel mot vår økonomi og faktisk også vår nasjonale sikkerhet.
Tollen trer i kraft 1. august, med mindre landene klarer å forhandle seg fram til en avtale.
(NTB)
Katz: 600.000 til «humanitær by»
Forsvarsminister Israel Katz sier at de planlegger å flytte 600.000 palestinere til Rafah. Ifølge planen, omtalt av Haaretz, får de ikke forlate byen etter å ha blitt flyttet dit.
Katz sier ifølge avisen at han mandag har instruert det israelske militæret (IDF) til å forberede en planlagt «humanitær by» i Rafah. Området skal etter hvert huse hele Gazastripens befolkning på over 2 millioner innbyggere, skriver Haaretz med henvisning til Katz.
Av de 600.000 palestinerne som ifølge Katz planlegges flyttet i utgangspunktet, er de fleste av dem i dag internt fordrevet i Al-Mawasi-området ved kysten. Før de kommer inn til Rafah, må de gjennom en sikkerhetssjekk, og når de først er inne, vil de ikke få lov til å forlate området, opplyste forsvarsministeren.
Oppbyggingen av det som kalles en humanitær by, skal ifølge Katz starte ved en eventuell 60 dager lang våpenhvile mellom Israel og Hamas.
Ifølge planen skal IDF sikre området rundt, men vil ikke drive stedet eller distribuere nødhjelp. Katz opplyste at Israel søker internasjonale partnere for å administrere sonen.
Planene bestrider IDFs stabssjefs kontors uttalelse tidligere mandag, der det ifølge Haaretz het at hæren ikke ville tvangsflytte befolkningen.
EU-sjefen i ilden
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skal mandag grilles i EU-parlamentet før hun må gjennom et mistillitsforslag, som etter alt å dømme blir nedstemt.
En mistillitsavstemning mot EU-sjefen hører med til sjeldenhetene i unionen.
Seansen er likevel med på å rette oppmerksomheten mot at von der Leyens lederstil og politiske strategier er omstridt blant flere EU-parlamentarikere.
Blant annet etterlyser de mer åpenhet og mindre sentralisering, i tillegg til at hun klargjør hvilken fløy hun egentlig støtter.
SMS-er til Pfizer
Bakgrunnen for mistillitsforslaget er tekstmeldingene hun under koronapandemien sendte til sjefen for legemiddelgiganten Pfizer mens EU forhandlet om vaksinekjøp. EU-kommisjonen har nektet å publisere meldingene.
Mistillitsforslaget er fremmet av den rumenske høyrenasjonalisten Gheorghe Piperea. Han anklager også von der Leyen for å ha blandet seg inn i Romanias nylige presidentvalg, som til slutt ble vunnet av proeuropeiske Nicusor Dan.
Før dette hadde Romanias forfatningsdomstol annullert resultatet i et tidligere valg som ble vunnet av en russiskvennlig politiker fra ytre høyre.
Må klargjøre
Mistillitsforslaget støttes av deler av EU-parlamentets mest høyreorienterte partier, blant annet franske Nasjonal samling og partiet til Ungarns statsminister Viktor Orban.
For EU-parlamentets venstrefløy og sentrumsfløy er det utelukket å støtte forslaget. Men de ønsker likevel at hun skal klargjøre hvilken fløy hun foretrekker å samarbeide med etter at hun ved flere tilfeller har tydd til ytre høyre for å få gjennom upopulære forslag.
Hvis mistillitsforslaget mot formodning skulle få flertall, betyr det at hele EU-kommisjonen må gå av. Det vil i så fall bli for første gang i EUs historie.
Texas-flommen: 27 døde
27 av deltakerne og lederne som var på sommerleiren Camp Mystic i den amerikanske delstaten Texas, er bekreftet omkommet, sier leiren selv i en uttalelse.
– Hjertene våre er knust sammen med de til familiene som går gjennom denne ufattelige tragedien, skriver Camp Mystic-sommerleiren på sine nettsider mandag.
Leiren ble rammet av den store flommen i Texas før helgen, og flere av hyttene der leirdeltakerne lå og sov ble oversvømt og skylt bort da Guadalupe-elven gikk over sine bredder natt til fredag. Flere vinduer i hyttene ble knust, tilsynelatende av vannmassene, som skal ha nådd opp til både tretopper og hyttetak.
– Vi har vært i kontakt med lokale og statlige myndigheter som utrettelig setter inn omfattende ressurser for å lete etter de savnede jentene, skriver leiren videre.
Det har tidligere blitt meldt at ti jenter og en leder fra leiren fremdeles er savnet. Det var rundt 750 personer til stede på sommerleiren da katastrofen inntraff.
Camp Mystic er en kristen sommerleir for jenter. Det er fra før meldt at minst 82 personer er omkommet i flommene i Texas i helgen. Søndag sa Texas-guvernør Greg Abbott at 41 personer ikke har blitt gjort rede for etter flommene.
(NTB)
Apple anker EU-bot
Apple anker en kjempebot ilagt av EU og beskylder unionen for å påtvinge dem endringer som er «dårlige» for brukerne.
EU-kommisjonen ila Apple boten på 500 millioner euro i april for å ha hindret utviklere i «lede» kunder til andre steder enn App Store for å få tilgang til bedre tilbud, noe som er i strid med EUs regler for digital konkurranse.
– I dag har vi anket saken fordi vi mener at EU-kommisjonens avgjørelse – og den enestående boten – går langt utover det loven krever, sier Apple i en uttalelse mandag.
– Som anken får fram, pålegger kommisjonen oss hvordan vi skal drive butikken og påtvinger oss forretningsvilkår som er forvirrende for utviklere og dårlige for brukerne, heter det videre.
For å unngå nye, høye dagbøter kunngjorde Apple i juni endringer i betalingsreglene for App Store. Blant annet kan utviklere nå tilby ulike betalingsalternativer direkte til forbrukere i appene sine. Kommisjonen vurderer nå disse endringene.
(NTB)